Labyrintfisker og deres oppførsel

Hvis du skal sette sammen et akvarium hjemme og har lyst på labyrintfisk er det et par ting du må ta hensyn til. Fiskene er nemlig ulike og har flere behov for optimal trivsel.

Det kommer an på størrelsen

Dersom du plasserer en labyrintfisk i en gullfiskbolle vil det ikke ta lang tid før den blir aggressiv. Dette gjelder spesielt den mest stridslystne arten av dem alle – kampfisken. Kampfisken trenger nemlig stor plass, og det gjør egentlig de andre labyrintfiskene også. Har de det for trangt blir de rett og slett veldig aggressive.

De trenger planter

Hvis du har en stor tank og et ønske om labyrintfisker i denne tanken kan du fylle den med vann og tilrettelegge miljøet. Dette er imidlertid ikke nok. Fiskene trenger planter som de kan svømme rundt, gjemme seg i og lignende. Plantene skal helst ligge helt oppe ved vannoverflaten slik at fiskene kan ligge på lur rett under overflaten. De kan komme opp etter luft når de vil og kan på den måten puste uten å stresse seg opp. Da trenger de nemlig ikke å svømme så langt fra gjemmestedet sitt og opp til overflaten for å puste. Har du ikke planter nær overflaten kan du prøve med dekorasjoner eller lignende som de kan gjemme seg bak.

Vannverdiene er viktige

Noe av det som er aller, aller viktigst i en tank med fisker er at du passer på at vannverdiene er riktige for de aktuelle fiskene – de skal jo kunne leve der. Jo større tank du har, jo lettere er det for deg å holde vannverdiene stabile. Klarer du å holde vannverdiene stabile er det også mindre stressende for fiskene, plantene og bakteriefloraen som lever i tanken. Bakteriefloraen som utvikles er livsnødvendig for både planter og fisk.

Varmt eller kaldt?

Det er viktig å huske på at fiskene trenger en stabil temperatur. Synker temperaturen under cirka 20 grader kan du raskt merke forskjell på fiskenes oppførsel, og det er ikke bra. Vær derfor ekstra oppmerksom på vanntankens temperatur, for å gi fiskene best mulig forhold.

Aggressiv fisk

Dersom fisken din blir mer aggressiv enn vanlig må du se på alle disse faktorene for å finne ut hva som kan være galt. Har du plassert planter eller dekorasjoner nær vannoverflaten? Har du sørget for gode, stabile vannverdier og passet på temperaturen? Det viktigste er til syvende og sist størrelsen på tanken. Er den for liten får du fort en aggressiv labyrintfisk – uansett hvordan forholdende ellers er.

Stresset fisk

En annen ting du må huske på er at fiskene kan bli stresset av hverandre. Selv om de ikke spiser hverandre er det ikke sikkert at de trives i hverandres nærvær. Det er derfor viktig at du leser om de forskjellige fiskene, spør i en butikk eller leser på et forum før fiskene plasseres sammen. På denne måten slipper du å stresse fiskene.