Anabantoidei som mat

Labyrintfisker er nok mest kjent som akvariefisker her i Norge, men i landene de kommer fra brukes de også til mat. Historisk sett var det nok slik det startet – man ville gjerne ha fersk fisk og de ble derfor lagret på tanker. En gang så nok et klokt hode at fiskene ble oppbevart slik og plutselig ble det estetiske og det visuelle også tatt med. Det er en grunn til at sushirestauranter og andre fiskerestauranter faktisk har akvarier i spisesalene sine. Maten nytes ikke bare i ganen, men også visuelt. Det ble mer og mer betydningsfullt at fiskene så fine ut. Resultatet ble at fiskene ble stilt ut – ikke bare oppbevart på vanntanker.

Fiskehold

Det er helt vanlig å oppbevare fisker som en matkilde i land som Thailand og andre land sørøst i Asia. Det er derfor ikke bare restauranter som har akvarier og som holder fisker for at de til slutt skal bli spist. Fiskene er dessuten også fine i fargene og derfor helt unike for oss å se på. Vi mennesker finner stor glede i å se på fiskene og noen sier at det også har en beroligende effekt på oss. Derfor har oppbevaring av fisk spredd seg rundt i verden som en slags interesse fremfor et nyttehold.

Import og eksport

I kolonitiden fant franskmennene ut at dette fiskeholdet var interessant. De tok med seg fiskene hjem, og også til flere av de andre koloniene. Fiskeholdet ble populært i de andre koloniene, kanskje fordi koloniene var land som lignet på Thailand både i tankegang og i klima. I Frankrike slo imidlertid ikke fiskeholdet helt an. Rundt år 1880 ble guramier introdusert som matfisk i California, men dette ble heller ingen suksess. Det gikk heldigvis mye bedre da fisken som art ble introdusert i vannet utenfor Hawaii rundt år 1950 – den lever der helt naturlig i dag.

Tørket eller saltet

De mindrelabyrintfiskene – for eksempel klatrefisker, kysseguramier og slangeskinnsguramier er lokale matfisker sørøst i Asia. I noen områder tørkes eller saltes disse fiskene slik at de kan oppbevares lengre.

Kan sammenlignes med norsk fisk

Det at labyrintfisker spises og nytes i en annen del av verden er kanskje overraskende for oss nordmenn. Vi oppbevarer som regel disse fiskene i akvarier for det estetiske eller for å holde kjæledyr. Historien om labyrintfisken som matfisk er imidlertid ikke så ulik våre egne fiskehistorier. Flere steder i landet var det tidligere høyst vanlig å holde sild på tønner i kjelleren. Silda ble tatt opp når maten skulle tilberedes og dette ligner sterkt på et slags fiskehold. I tillegg har vi både tørket og saltet fisken for at den skal vare lenger. Selv om vi i dag ser på tørket fisk som en slags delikatesse var det før i tiden helt nødvendig å tørke dem for at vi skulle ha nok mat gjennom vinteren. Nå er det vel ikke så vanlig med sild i akvariet hjemme, men vi har svært gjerne guramier svømmende rundt. Det er jo litt morsomt å tenke på.